Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه اندیشه ـ خون پاک شهیدان محور مقاومت طلیعه‌ای بر شکل گیری یک نظم نوین در عرصه نظام بین‌المللی و آغازگر یک فرایند شتابان در ایجاد یک نظم سیستمی در محیط خاورمیانه است. خاورمیانه جدید فضای تنگی برای آمریکا خواهد بود و آغازکننده بحران، تنها بازنده این میدان خواهد بود؛ که این وعده حتمی خداوند است: «إِنَّ مَوْعِدَهُمُ الصُّبْحُ أَلَیْسَ الصُّبْحُ بِقَرِیبٍ».

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پاسخ شجاعانه و کوبنده سحرگاه امروز پاسداران حریم عزت و استقلال ایران در نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به اقدام ددمنشانه ایالات متحده امریکا در ترور برجسته‌ترین فرمانده مقاومت، شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی و یاران شهیدیش، موجی از امید را در دل میلیون‌ها انسان رنج کشیده و مظلوم در سراسر عالم ایجاد کرد.

این اقدام که در چارچوب منطق بازدارندگی متقابل قابل تحلیل و بررسی است نشان از آن دارد که «وضعیت تصاعد تهدید» طی هفته‌های و روز‌های اخیر زمینه را برای «خطر تصاعد بحران» و تغییر در موازنه تهدید فراهم کرده است. چنانچه دو کشور در آستانه یک برخورد نظامی سخت قرار دارند. هرچند ایران بار‌ها اعلام نموده بود آغاز کننده هیچ جنگی نخواهد بود، اما همواره بر این مسئله نیز تاکید داشته که پایان بخش بحران، آغازکننده آن نخواهد بود.

اقدامات هفته‌های اخیر ایالات متحده در حمله با مراکز فرماندهی و پشتیبانی بسیج مردمی عراق به عنوان یک نیروی نظامی رسمی، و نیز ترور فرماندهان آن و دسته آخر به شهادت رساندن فرمانده برجسته جبهه مقاومت، شهید سلیمانی و معاون سازمان الحشدالشعبی عراق، شهید ابومهدی المهندس، اقداماتی بود که بر اساس مدل شکل گیری بحران‌های بین‌المللی، فرایند بحران را از حالت جرقه، به وضعیت تصاعد بحران تغییر داد.

در وضعیت تصاعد بحران، اقدامات متقابل در کوتاه‌ترین زمان به وقوع می‌پیوندند و به سرعت زمینه را برای شکل گیری یکی از دو وضعیت بروز جنگ تمام عیار و یا فروکش کردن بحران سوق می‌دهند. در خصوص سناریوی نخست، شواهد میدانی نشان از آن دارد که احتمال بروز یک جنگ فراگیر میان ایران و آمریکا بر اساس محاسبات استراتژیک محتمل نخواهد بود چرا که اولاً ایران آغازکننده این بحران نبوده است و ثانیاً امریکا به لحاظ شرایط سیاسی و نظامی در وضعیت تداوم بحران نیست. چراکه هرگونه پاسخ به اقدام متقابل ایران زمینه را برای اشتعال هرچه بیشتر بحران در منطقه فراهم می‌سازد و از همین رو، محدوده زمان و نیز دامنه بحران از اختیار آغازکننده بحران خارج می‌شود.

پاسخ ایران به این اقدام بر اساس راهبرد «ضربه دوم بازدارنده» قابل توجیه و بررسی است. پیش بینی می‌شود ضربات و اقدامات متقابل از «محیط مستقیم» به «محیط نیابتی» انتقال یافته و دیگر نیرو‌های محور مقاومت در منطقه نیز پاسخ متقابلی به این اقدام ارتش ایالات متحده ابراز دارند. این وضعیت می‌تواند به ایجاد یک «وضعیت تهدید مارپیچ فزاینده» منجر شود. کمترین نتیجه شکل گیری این وضعیت، تغییر در توازن بازدارندگی برای نیروی متجاوز است. چراکه امریکا هزاران کیلومتر دورتر از سرزمین خود، در محاصره نیرو‌های مقاومت قرار گرفته و از آسیب پذیری بسیار بالایی برخوردار است.

اما سناریوی دوم که ادامه تداوم وضعیت بحران تا فروکش کردن بحران است از احتمال بیشتری برخوردار است. مصوبه اخیر پارلمان عراق مبنی بر لزوم خروج نیرو‌های خارجی از عراق بدین معناست که ادامه حضور نیرو‌های خارجی به منزله اشغال نظامی خاک یک کشور است که تجربه دو دهه اخیر برای نیرو‌های متجاوز در منطقه یادآور تجربیات تلخی برای آنهاست. بی تردید، نیرو‌های مقاومت در عراق ترور فرمانده برجسته خود، مجاهد عظیم‌الشأن، شهید ابومهدی را بی پاسخ نخواهند گذاشت و مصوبه اخیر پارلمان عراق، زمینه لازم برای پاسخ تلافی جویانه مشروع آن‌ها را فراهم می‌سازد.

تغییر در موازنه قدرت در منطقه و نیز روند‌های در حال حاضر در نظام بین‌الملل همگی نشان از افول شتابنده قدرت ایالات متحده در سطح سیستمی و حتی زیرسیستمی است. نظم در حال شکل گیری در منطقه خاورمیانه نشانه‌ای آشکار از تغییر در نظم سیاست جهانی معاصر است. تقویت منطق چندجانبه گرایی در جهان نیز دلیل دیگری در تایید این مدعاست.

فراجام سخن آنکه خون پاک شهیدان محور مقاومت طلیعه‌ای بر شکل گیری یک نظم نوین در عرصه نظام بین‌المللی و آغازگر یک فرایند شتابان در ایجاد یک نظم سیستمی در محیط خاورمیانه است. خاورمیانه جدید فضای تنگی برای آمریکا خواهد داشت و آغازکننده بحران، تنها بازنده این میدان خواهد بود؛ که این وعده حتمی خداوند است: «إِنَّ مَوْعِدَهُمُ الصُّبْحُ أَلَیْسَ الصُّبْحُ بِقَرِیبٍ».

محمود محمودی کیا، عضو هیئت علمی پژوهشکده امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا سلیمانی تغییر موازنه چندجانبه گرایی انتقام سخت خاورمیانه جدید

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۴۲۶۵۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وقتی ستاد مدیریت بحران خود دچار بحران می‌شود

در حالی که ستاد مدیریت بحران در استان خوزستان وجود دارد، اما هربار که اتفاق بحرانی رخ می‌دهد با تصمیم‌گیری‌های دیرهنگام، یک بحران جدید ایجاد می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خوزستان، مدارس استان خوزستان در شهرهای اهواز، حمیدیه، باوی و کارون امروز _ دوشنبه دهم اردیبهشت_ به علت آلودگی شدید هوا تعطیل شد و ادارات نیز با دو ساعت تأخیر فعالیت خود را آغاز کردند، اما این تعطیلی به قدری دیر اعلام شد که کارمندان به محل کار مراجعه کرده بودند و دانش‌آموزان نیز در مسیر مدارس بودند و همین این امر باعث ایجاد نگرانی برای والدین و ایجاد بحران در خلال بحران دیگر شد.

امروزه شرایط به نحوی است که بسیاری از مشکلات همچون سیل، طوفان و گردو خاک از قبل پیش‌بینی می‌شود و شدت آن نیز تعیین می‌شود، در خوزستان اما انگار اینگونه نیست چراکه تا زمانی که شرایط به بدترین حالت ممکن نرسد هیچ‌گونه تصمیم‌گیری صورت نمی‌گیرد و همین امر موجب گلایه شهروندان شده است.

طی چند ماه اخیر اتفاقات بحرانی در خوزستان از جمله آب‌گرفتگی شدید معابر اهواز و بندر امام خمینی (ره) و آلودگی هوا چندین مرتبه موجب تعطیلی مدارس شد، اما آنچه که در این خصوص به شدت مورد انتقاد است تصمیمات لحظه آخری مدیران مربوطه است، به نحوی که دانش آموزان در کوچه‌ها سرگردان می‌شوند و والدین استرس و نگرانی بازگشت آن‌ها به خانه را دارند.

در بارندگی سال گذشته در حالی که خیابان‌های اهواز مملو از آب بود و تردد به سختی انجام می‌شد، مدارس زمانی تعطیل شد که سرویس‌های مدارس و دانش‌آموزان در حال حرکت به سمت مدارس بودند، در تعطیلی‌ها به علت آلودگی هوا نیز همین رویه تکرار شد و به این ترتیب و با وجود پیش‌بینی سازمان هواشناسی مبنی بر وقوع گرد و خاک و قرار گرفتن وضعیت هوای اهواز از شب گذشته در حالت خطرناک، بازهم تصمیم گیری صورت نگرفت تا زمانی که هم کارمندان و هم دانش‌آموزان به سمت محل کار و مدرسه در حرکت بودند.

مهدیه خسروی یکی از اولیایی که شاغل نیز هست به خبرنگار ایمنا می‌گوید: من و همسرم هر دو شاغل هستیم، وقتی هوا آلوده یا شرایط بحرانی است لحظه به لحظه اخبار را چک می‌کنم تا بتوانم برای فرزند کلاس اولی خود برنامه‌ریزی کنم، اما هر بار باید با استرس و اضطراب صبح زود به خانه‌ی اقوام بروم تا از فرزندم تا زمان بازگشتن از محل کار نگهداری کنند، من به عنوان یک شخص عادی از شب گذشته متوجه آلودگی شدید هوا شدم، این سوال را دارم که مسئولان با چه دلیلی دیر تصمیم می‌گیرند.

نازنین مرادی یکی دیگر شهروندان اهواز اظهار می‌کند: من مشکل تنفسی دارم در و این وضعیت آلودگی هوا به شدت برای من خطرناک است، اما باید به محل کار خود می‌رفتم در حالی که شروع ساعت اداری ۷ صبح است، خبر تأخیر در بازگشایی ادارات ۷:۱۶ می‌رسد، وقتی ما از هفت صبح در محل کار حضور داریم؛ مگر می‌شود که به خانه برگردیم، وقتی مسئولان خوزستان به فکر مردم نیستند چگونه از دیگران انتظار می‌رود.

وی می‌گوید: یکی از همکاران ما در حالی که در مسیر اداره بود که متوجه تعطیلی مدارس شد و میانه راه برای اینکه دختر خود را به مدرسه فرستاده بود از سرویس پیاده می‌شود و با استرس باز می‌گردد، این وضعیت برای ما نگران کننده است.

آلودگی هوای امروز اهواز به نحوی بود که از شب قبل امکان تصمیم‌گیری وجود داشت، اما با سوءمدیریت، آرامش از خانواده‌ها برای ساعاتی گرفته شد، چراکه والدین در مسیر محل کار بودند که خبر تعطیلی مدارس و بعد از آن خبر تأخیر در بازگشایی مدارس اعلام شد؛ داستان به همین‌جا ختم نشد خبر تعطیلی چندین بار اصلاح و تکمیل شد به نحوی که ابتدا مدارس شهرهای اهواز باوی و کارون در دو شیفت صبح و بعد از ظهر تعطیل شد و پس از آن بازگشایی ادارات با تأخیر دوساعته اعلام و دقایقی بعد مدارس و ادارات حمیدیه اضافه شد.

در نهایت و با اصلاح خبر، تنها مدارس صبح تعطیل و تصمیم‌گیری در خصوص مدارس شیفت بعدازظهر به بعد موکول شد. این چنین اطلاع‌رسانی را به هیچ وجه نمی‌توان در کنترل شرایط بحرانی مؤثر دانست، برعکس این نحوه تصمیم‌گیری ایجاد بحران در بحران است؛ بنابراین انتظار می‌رود مسئولان استان خوزستان با کمی دقت و مدیریت بیشتر در راستای ایجاد آرامش برای شهر و شهروندان خود تلاش کنند.

کد خبر 748994

دیگر خبرها

  • حسن یزدانی بحران ملی نیست
  • فردا مدارس خوزستان تعطیل شد
  • ۲ هشدار هواشناسی در هرمزگان صادر شد
  • بحران سیاسی در اسکاتلند با کناره گیری وزیر اول
  • وقتی ستاد مدیریت بحران خود دچار بحران می‌شود
  • حکمرانی ولایی، نظریه جدید در مدل حکمرانی
  • ثبت ۱۶ هزار زلزله در سال گذشته
  • انتقاد مدیریت بحران استان از نبود تخصیص اعتبار بحران به استان
  • گزارش مدیریت بحران از آخرین وضعیت سیل در خراسان‌جنوبی
  • عملیات تیم مدیریت بحران تهران با هدف امدادرسانی به سیل‌زدگان